Concentrarea resurselor pentru business-urile care inteleg economia de piata – in viziunea lui Will Durant

Cartea lui Will Durant, Lectiile istoriei, m-a facut sa inteleg o perspectiva interesanta asupra lectiilor revolutiei industriale.

Las mai jos un fragment:

Astăzi, micile ferme se confruntă cu dificultăți în a utiliza eficient echipamentele mecanice de ultimă generație, ceea ce împinge agricultura către producția de masă sub control capitalist sau comunist. A existat o vreme când se spunea că “civilizația este un parazit pe omul cu sapa”. Însă, omul cu sapa a devenit acum “lucrător agricol”, conducând tractoare și combine. Agricultura se transformă într-o industrie, iar agricultorul se vede pus în situația de a alege dacă devine angajatul unui proprietar capitalist sau al statului.

La celălalt capăt al spectrului, istoria ne învață că “oamenii care pot conduce alți oameni îi conduc pe cei care pot conduce doar lucruri, iar cei care pot gestiona bani îi conduc pe toți“. Astfel, bancherii, care urmăresc tendințele din agricultură, industrie și comerț, atrăgând și direcționând fluxul de capital, dublând sau triplând valoarea banilor noștri, controlând împrumuturile, dobânzile și întreprinderile, riscând mult pentru a câștiga mult, se situează la vârful piramidei.

De la familia Medici din Florența [1], la familia Fugger din Augsburg [2], familia Rothschild din Paris și Londra [3], până la familia Morgan din New York, bancherii au jucat roluri importante în guverne, finanțând războaie și papi și, uneori, declanșând revoluții. Poate că unul dintre secretele puterii lor este că, după ce au studiat fluctuația prețurilor, au înțeles că istoria este inflaționistă și că banii sunt ultimul lucru pe care un înțelept ar alege să îl acumuleze.

Experiența trecutului ne arată că orice sistem economic trebuie, mai devreme sau mai târziu, să se bazeze pe o formă de stimulare a profitului, pentru a motiva indivizii și grupurile să fie productive. Alte metode, precum sclavia, supravegherea poliției sau entuziasmul ideologic, s-au dovedit a fi neproductive, costisitoare și efemere. În mod normal, oamenii sunt evaluați în funcție de capacitatea lor de a produce – cu excepția perioadelor de război, când sunt evaluați în funcție de capacitatea lor de a distruge.

Deoarece abilitățile practice variază de la o persoană la alta, majoritatea acestor abilități se concentrează într-o minoritate în aproape toate societățile. Concentrarea resurselor este o consecință naturală a acestei concentrări a abilităților și apare frecvent în istorie.

Sfaturi practice:

Adaptează-te la tehnologie: Într-o lume în continuă evoluție, este esențial să te adaptezi la noile tehnologii și să le utilizezi în avantajul tău. Așa cum micile ferme au trebuit să se adapteze la utilizarea echipamentelor mecanice, și afacerea ta trebuie să se adapteze la noile tehnologii pentru a rămâne competitivă.

Învăță să conduci oameni: Istoria ne arată că cei care pot conduce alți oameni au un avantaj semnificativ. Dezvoltarea abilităților de leadership poate fi un factor cheie în succesul afacerii tale.

Gestionează-ți finanțele cu înțelepciune: Bancherii au reușit să se situeze la vârful piramidei prin gestionarea eficientă a banilor. Învață să gestionezi finanțele afacerii tale în mod eficient, să controlezi împrumuturile, dobânzile și să direcționezi fluxul de capital.

Concentrează-ți resursele: Concentrarea resurselor este o consecință naturală a concentrării abilităților. În afacerea ta, identifică unde sunt cele mai bune abilități și concentrează-ți resursele acolo pentru a maximiza eficiența și productivitatea.

Scris de

Lucian Ungureanu